Ny grønlandsk undervisnings-app afprøves i Nuuk

Undervisere fra Piareersarfik i Qaqortoq, Narsaq, Aasiaat, Kangaatsiaq, Nuuk og Qaanaaq samledes i denne uge i Katuaq i Nuuk til et seminar med titlen: ”Læring med apps”. I seminaret afprøver deltagerne en app, kaldet ”Sammisat”, som er ved at blive udviklet af Piareersarfik i Nuuk. Ideen med ”Sammisat” er, at den kan danne rammerne for at underviserne på Piareersarfiit kan lave undervisningsplaner og materialer, som vil kunne deles med kolleger.

”Sammisat” er en idé, der er opstået i Piareersarfik Nuuk. Der er opsamlet en del erfaringer med udvikling af undervisningsmaterialer på opkvalificeringsforløbene AEU og FA. De fleste lærere i Piareersarfiit laver selv meget af deres undervisningsmateriale for at gøre det interessant for målgruppen, der går på opkvalificeringsholdene i den boglige retning, og fordi de mangler relevante materialer. Materialerne bliver dog aldrig samlet i et sted.

 

Pædagogisk tilgang er vigtig
Forinden afprøvning af ”Sammisat”, gennemgik deltagerne et minikursus indenfor læring, fremtidens trends og pædagogiske koncepter for e-læring, blended læring og kooperativ læring, således at man kom all around ift. teoretiske perspektiver ved brugen af apps og elektroniske løsninger, som et undervisningsredskab og supplement til undervisningen.
   I undervisningsverdenen er det vigtigt at underviserne følger med i fremtidens tendenser ift., hvordan læring ændrer sig ud fra f.eks. sociale medier og visuelle inputs, hvor al information går rigtig hurtigt.
   Kommune Kujalleq og Qeqqata Kommunias skolebørn fik udleveret ipads for et par år siden fra en fond i Danmark. Brugen af disse er ved at blive implementeret, og det er spørgsmål om tid, før de to øvrige kommuner kommer med. Derfor står Piareersarfiit til at modtage unge mennesker, der har brug for boglig opkvalificering. De vil i forvejen være vant til at bruge ipads fra folkeskolen.

 

Grønlandsk app som undervisningsredskab
”Sammisat”, som endnu ikke er færdigudviklet, er så langt i udviklingen, at det kan testes fra lærerne. Deltagerne til seminaret blev introduceret for ”Sammisat”, blev oprettet som brugere, og derefter gik tiden med at prøve at lave undervisningsforløb. Det er planen, at deltagernes første erfaring med brugen af ”Sammisat” til at lave en undervisningsforløb, skal bruges til at færdiggøre en tilrettet, nem og brugervenlig app for lærerne til august.  
   Udviklerne til ”Sammisat” fulgte nøje med undervejs mens testningen foregik. Der blev stødt på aha-oplevelser, funktioner der ønskes forbedret og ideer til nye funktioner. Disse er værdifuld viden for projektlederen og udviklerne, således at ”Sammisat” kan blive færdigdudviklet, så den er brugervenlig, når den lanceres. Resultaterne fra seminaret bruges til færdiggørelse af ”Sammisat”, og det er planen at testperioden starter fra august til december.